Ne kadar gerçek o kadar hayal!

10 Nisan 2012 Salı

Festivalden: Kill List

Kill List temelde seyirciye bir meydan okuma. Sert, cüretkar, vurucu...


Eski asker, yeni tetikçi Jay son işinde yaşadığı sorun yüzünden uzun zamandır çalışmamakta ve karşısına 3 kişilik bir liste ve iyi bir teklif geliyor. Soru şu: Her şey gözüktüğü gibi mi?


Eğer bir sinefilseniz mutlaka izlemelisiniz. Meydan okuyan filmleri seviyorsanız mutlaka izlemelisiniz. Yok daha konvansiyonel bir bakış arıyorsanız uzak durmanızda fayda var. Kill List ya çok seveceğiniz ya da nefret edeceğiniz bir film. Yazının bundan sonrasında içerikle ilgili bilgiler yer alacak. İzlemeye karar verdiyseniz devamını okumayın filmin zevki açısından.


Kill List'in en büyük özelliği bizi türler arasında bir yolculuğa çıkarması. Film drama yapısı ile başlıyor. Eski askerin post-savaş sorunları, çalışmaması, tutunamaması; aile içindeki sıkıntılar... Ve karşımızdaki son derece sevimli bir aile: İlgili anne, güzel eş; sempatik bir ufaklık... Jay'in tekrar işe dönme kararı almasıyla film aksiyon havası kazanmaya başlıyor. Öldürülen kişilerin hali,tavrı ve öldürülme biçimleri ile de film gittikçe sertleşiyor ve gerilim-korku öğeleri öne çıkıyor.

Bütün film bir ayini anlatıyor aslında. Tarikata kabul ayini...


Burada yönetmenin becerisinden bahsetmek lazım. Pow çekimler ve müzik tercihleri ile türler arasında geçişi ustalıkla sağlıyor. Ben Wheatley ürpertici,tekinsiz ve tuhaf bir atmosfer yaratmış. Filmi aslında en iyi şöyle özetleyebilirim: Bir şarkı dinlemeye başlıyorsunuz, yer yer duygusal ve melodisi güçlü bir şarkı. Fakat zamanla şarkı bozulmaya başlıyor, garip sesler çıkmaya başlıyor. Altta hala ilk baştaki melodi var, duyuyorsunuz. Bu yüzden de şarkıyı kapatamıyorsunuz. Tam tersine daha da konsantre olmaya başlıyorsunuz o melodiyi duymak için. Siz içine girdikçe şarkı daha da bozuluyor, melodi iyice silikleşiyor ve dinlenmesi rahatsızlık verir hale geliyor.

Sinema tarihinin en etkileyici ölüm sahnelerinden birkaçına sahip bir film Kill List. Ve bu sahnelerin hepsine hazırlıksız yakalanacaksınız.


Özel bir film Kill List. İzlemeye cüret edecekler farklı bir deneyim yaşayacaklar.

Hiç yorum yok: