Ne kadar gerçek o kadar hayal!

16 Aralık 2011 Cuma

Alıntı - Bulut Atlası

Açıklama: Gerçek geçmiş + varsayılan geçmişin işleyişi müşterek tarihte iyi bilinen bir olayla, örneğin Titanik'in batışıyla açıklanabilir. Gerçekten yaşanmış olan felaket görgü tanıkları öldükçe, belgeler yok oldukça karanlığa gömülüyor + geminin enkazı Atlantik'teki mezarında parçalanıyor. Gelgelelim, Titanik'in yeniden ele alınan anılardan, belgelerden, söylentilerden, kurmacadan -kısacası inançtan- yaratılan varsayılan batışı gitgide " daha da gerçek " hale geliyor. Gerçek geçmiş kırılgandır, gitgide silikleşir + erişilmesi + yeniden inşa edilmesi zor bir hale gelir; varsayılan geçmiş bunun aksine kolayca şekillendirilebilir, sürekli netleşir + önüne geçilmesi, sahte olduğunun ortaya çıkarılması gitgide zorlaşır.

Şu an, varsayılan geçmişi kendisine hizmet etmeye, mitolojilerine inanırlık + iradesini dayatışına meşruluk katmaya zorlar. Güç hem varsayılan geçmişe " şekil verme " hakkı arar, hem de kendisi bu haktır. ( Tarihçiye para ödeyen düdüğü çalar. )

Simetri bir gerçek + varsayılan bir gelecek de olmasını gerektirir. Gelecek haftanın, gelecek yılın, ya da 2225'in nasıl şekilleneceğini hayal ederiz - bu dileklerden, kehanetlerden + hayallerden oluşan bir varsayılan gelecektir. Bu varsayılan gelecek kendi kendini gerçekleştiren bir kehanete benzer biçimde, gerçek geleceğe etki edebilir ama yarın nasıl bugünü gölgede bırakıyorsa gerçek gelecek de varsayılan geleceğimizi gölgede bırakacaktır. Gerçek gelecek + gerçek geçmişi de Ütopya gibi yalnızca uzaktan, sislerin arasından görürüz ve orada kimseye yararları dokunmaz.

Soru: Dumandan, aynalardan ve gölgelerden oluşan  bir suretle - gerçek geçmiş - bir başka suret - gerçek gelecek - arasında anlamlı bir fark var mıdır?

Bir zaman modeli: Boyanmış anlardan oluşan sonsuz bir matruşka bebeği, her bir " kabuk "        ( Şimdiki zaman ) benim gerçek geçmiş dediğim ama bizim varsayılan geçmiş olarak algıladığımız " kabuklardan " ( önceki şimdiki zamanlardan ) oluşan bir yuvaya konur.                     " Şimdinin " bebeği de aynı şekilde daha gerçekleşmemiş şimdiki zamanları içine alır, ki ben buna gerçek gelecek derim ama biz bunu varsayılan gelecek olarak algılarız.


...




                                                                                                         Isaac Sachs'ın not defterinden...
                                                                                                                 BULUT ATLASI
                                                                                                                   David Mitchell

Hiç yorum yok: