Ne kadar gerçek o kadar hayal!

19 Aralık 2011 Pazartesi

2012'ye hazırlık veya kıyamet senaryoları 1

Kıyameti beklemenin hobi olabildiği bir zamanda, kıyametin meta olması kaçınılmazdır. Hayat çok güzel olduğu için mi bu kadar kıyametten bahseder olduk yoksa hayat çok kötü de içten içe bitmesini mi temenni ediyoruz?

Açıkçası 30 yaşında kıyamete kurban gitmeye niyetim yok! Bu yüzden bir süredir kendimi kıyamete hazırlamaya çalışıyorum ama sıkıntı şu: Ne olacak? Nasıl olacak?  Bu noktada Carlos Roa'yı unutmamak lazım. Döneminin en önemli kalecilerindendi fakat müridi olduğu tarikat 2000 yılında kıyamet kopacağına inandığı için kaleciliği bırakmış ve kendini ibadete kaptırmıştı. Sonuç: Cümle aleme rezil olma durumu. Dolayısıyla işi gücü bırakmak falan çok mantıklı değil.

Daha disiplinli bir metot geliştirmeliyiz. Ne olacağına, nasıl olacağına dair senaryolar oluşturmalı ve senaryolar dahilinde kendi yapacaklarımızı hazırlamalı, kendi kıyamet sürecimizi planlamalıyız. Hatta ufak bir SWOT analizi bile yapılabilir.

Peki senaryoları nasıl oluşturacağız? İşte bu noktada kitaplar ve sinema devreye giriyor. 2012'ye hazırlık, örnek senaryolar olarak kabul edebileceğimiz bazı filmler ve kitaplar:


  • Zombi kıyameti veya yaşayan ölülerin dönüşü:

" Hep bildiğim yerlerden çıktı! " durumudur benim için. Kıyameti temenni etmem ama olacaksa da bu olsun. Bu senaryoda iki potansiyel durum var: Salgın hastalık sonucu bir tür kuduz vakası ise karşılaşacağımız, kısa vadede çok dikkatli olmamız lazım çünkü hızlı hareket eden düşmanlara sahip olacağız fakat eninde sonunda ölecekler, tek yapmamız gereken beklemek. Bu senaryoyu çalışmak ve de yakalanma olasılığını azaltmak için izlemeniz gerekenler: 28 Days Later ve 28 Weeks Later!  

Yok, eğer durum cennette ve cehennemde yer kalmamasından kaynaklanıyorsa uzun vadeli planlara ihtiyacımız var: Barınak, yemek, içecek vb... Düşmanlar yavaş fakat kalabalık ve daha da kalabalıklaşacaklar! Bu senaryo için izlenmesi gereken Zack Snyder'in Dawn of the Dead'i ve Zombieland.


 


J. L. Bourne'un Day by Day Armageddon'u ve Max Brooks'un World War Z'si mutlaka okunmalı.
         












İpucu: Söz konusu zombi kıyameti ise herkes sizin potansiyel yok ediciniz veya düşmanınızdır. Tanıdıklarınız ve sevdikleriniz de buna dahil!     








  • Uzaylı istilası, işgali:
Böyle bir senaryoda da iki seçenek mevcut. Uzaylılarımız veya yaratıklarımız sinsi olabilirler. İşte o zaman işgale ücra ve tenha noktalardan başlarlar veya parazit gibi vücudumuzda takılıp bizi kontrol ederler. Zorlayıcı bir kıyamet senaryosu... Çalışmak için: Robert Rodriguez'den The Faculty, John Carpenter'dan The Thing ve Attack the Block.


Eğer uzaylılarımız cüretkar ise en ortalık yerden saldırıya başlayacaktır. Güçlü silahlar ile toplu katliam kaçınılmaz. Diğer senaryolardaki gibi " nerede çokluk orada bokluk  " ilkesi bu sefer geçerli değil. " Birlikten kuvvet doğar. " kaçınılmaz gerçeğimiz. İzlenecekler Spielberg'den War of the Worlds, neredeyse bütün kıyamet senaryolarıyla ilgili filmi olan Roland Emmerich'den The Independence Day ve efsane Edward D. Wood Jr'dan Plan 9 from Outer Space.



2. bölümde bulaşıcı hastalık ve nükleer savaş senaryoları üzerinde duracağım.

2012, Maya takvimi ve kıyamet ile ilgili konuşmalar oldukça aklımın bir köşesinde hep aynı imge beliriyor. Neden olduğunu bilmiyorum veya belki de kendime itiraf etmek istemiyorum ama sonun onunla bir alakası olduğunu ister istemez fark ediyorum. İşte benim sonum:

                                             

Hiç yorum yok: