Ne kadar gerçek o kadar hayal!

28 Ocak 2012 Cumartesi

The Artist

Paul Auster'in Yanılsamalar Kitabı'nı bitireli 15 gün olmuşken bu filmi izlemem enteresan oldu: Kayıp yıldızdan kayan yıldıza...


The Artist, bir sessiz sinema yıldızı olan George Valentin'in sesli sinemaya geçilirken yaşadığı yıkımı; sessiz sinema biçiminde anlatıyor. Yönetmen Michel Hazanavicius tam bir " art-house " film yapmış. İlginç olan böyle bir filmin 10 dalda Oscar'a aday olabilmesi. Akademinin alışkanlıkları da değişiyor galiba.



Octave Parango'dan George Valentin'e... Jean Dujardin tartışmasız En İyi Oyuncu Oscar'ının favorisi. Sessiz sinemanın en önemli incelikleri olan jestleri ve mimikleri muhteşem kullanmış. Dansa olan yeteneği ise tartışılmaz.

Berenice Bejo ise gerçekten çok sempatik. Jean Dujardin ile uyumları diyalogsuzluktan doğan sıkılmaları en aza indiriyor.


Sessiz sinema zamanında filmler genelde 40 ile 60 dakika arasında oluyordu. Bence filmin en temel sorunu da burada: 100 dakika diyalogsuz bir film ister istemez konvansiyonel sinemaya alışmış izleyiciyi yoruyor, zorluyor.  

The Artist, anlamlı ve özellikli bir film fakat elde ettiği bu 10 adaylığın etkisine kapılıp büyük beklentilere girmemek lazım.

Hiç yorum yok: